Are contingency fees legal in Italy?
Yes, within limits. Under article 13 of Law 247/2012, Italian lawyers may agree a fee calculated as a percentage of the value of the matter or of what the client is expected to obtain. An agreement giving the lawyer a share of the disputed property or claim itself is prohibited, and the fee must stay proportionate.